Začiatkom septembra sa vždy teším na nové malé talenty a dúfam, že si zamilujú môj obľúbený šport tak ako kedysi ja. Vo väčšine prípadov to tak aj je, čím pre ne začína nová kapitola života plná radosti z pohybu, nadobudnutia nových zručností a neskôr aj športových výsledkov. Nie všetky deti však v predškolskom veku rozumejú, na čo sa to vlastne dali, a tak namiesto dobrého pocitu z tvrdého tréningu odchádzajú s plačom. Aby sme sa vyhli sklamaniu a iným nepríjemným situáciám, rozhodla som sa spísať niekoľko zásad, vďaka ktorým lepšie pripravíte svoje dieťa na prvý tréning gymnastiky.

What to pack:

  • Comfortable tight clothes (whether it’d be a ballet skirt leotard or leggings and a T-shirt)
  • Socks, not tights! (don’t come to practice barefoot, we need a certain „slide,“ however, in tights, your kid will very likely end up with bruised knees)
  • A hairtie
  • A water bottle
  • Little notebook for notes and homework (don’t forget it, a sticker for good effort goes a long way) ;)

Practice rules:

Pokiaľ sa chceme niečo naučiť a využiť tréning naplno, musíme nastoliť určité základné pravidlá:

  • Pred tréningom treba ísť na WC, aby sme počas hodiny nerušili a nezmeškali dôležité cviky
  • Cvičíme spolu podľa pokynov trénerky a pijeme cez určené prestávky
  • We focus on the exercise and don't talk to each other (questions are welcomed though :) )
  • Do telocvične vchádzame samy, fľašku a slovníček si odložíme na lavičku (kvôli Covid opatreniam nesmiem rodičov pustiť do telocvične, no ak je to možné, nechám otvorené dvere, aby sa deti nebáli)
  • Ak je dieťa choré, radšej ho nechajte doma – s ohľadom na ostatné deti, ako aj kvôli vlastnému zdraviu

Don’t confuse sport with an afternoon activity

Gymnastika ako voľnočasová aktivita je stále šport, preto je dôležité si uvedomiť, že aj začiatočnícky tréning si vyžaduje určité pohybové schopnosti a výdrž. Samozrejme, začíname pomaličky, najskôr sa učíme základné pohybové vzorce a správne držanie tela a sústredíme sa na koordináciu. Flexibilita a sila prichádzajú postupne, sú však absolútne zásadnou súčasťou všetkých gymnastických prvkov, ako aj zdravého tela, preto sa treba pripraviť na stretching a posilovačky vo všetkých fázach tréningu. Cieľom je vytvoriť deťom správne návyky, podporiť ich pohybový vývoj a zároveň predísť neskorším problémom s chrbticou či plochými nohami. Vyzbrojte sa preto trpezlivosťou a chváľte deti za vytrvalosť. Nemusíte sa však báť, stojky predsa len skúšame už na prvých tréningoch, lebo aj zábava musí byť 😉

It’s OK not to be perfect, progress takes time

Na ťahanie šliach a svalov si treba zvyknúť, ako aj na svalovicu po poriadnom tréningu. Vysvetlite deťom, že pokrok uvidia až po čase a nesmú sa vzdať hneď po pár hodinách. Ak vytrvajú, všetka ich snaha sa naakumuluje do silného tela, nad ktorým budú mať maximálnu kontrolu, a zrazu sa aj stojka či premet budú zdať jednoduché – len sa nesmú dať odradiť. Rada používam príklad zo školského prostredia: Písať sa nenaučíme za jednu hodinu, najskôr kreslíme oblúčiky a čiarky, potom písmenká a až po niekoľkých mesiacoch tvoríme slová a spájame ich do viet. Rovnako to funguje vo všetkých oblastiah života a šport rozhodne nie je výnimkou. Na druhej strane, ak máte doma malého perfekcinonistu, ktorého odrádza, že iným deťom v skupine idú prvky lepšie, nezabudnite podotknúť, že mne-trénerke, takisto ako vám-rodičom záleží najviac na snahe ako takej, a že porovnávať sa netreba. Dôležité je, že sa vaše dieťa zlepšuje vo vlastnom tempe.

Let your kid choose the sport

Not everything though is about medals and achieving goals. For your child’s development it’s essential that they do what they like and find pleasure in the activity. Maybe your child isn’t a born athlete and you just want them to move as a part of a healthy lifestyle but then it might be even more substantial to let them choose a sport they’ll like. Conversely, if you have a child who seems to like gymnastics but is freaked out about the new environment, be patient and don’t force them into it. Not all kids are mature enough for this at the same age. Give your child some time and when they’re ready, they’ll decide for themselves.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *